Nijmegen heeft al tientallen jaren woonverenigingen, zoals de Vereniging Vrouwenschool er ook eentje is Рwij zijn een woon-werkvereniging, bij ons hebben mensen (V/X) zowel woon- als werkruimte. Veel van deze verenigingen zitten dicht bij de afloop van hun hypotheek: als lid betaal je maandelijks je contributie, de vereniging betaalt daarvan de hypotheek, gemeentelijke belastingen, gas water licht, spaart voor onderhoud van het pand, etc. Het werkt als een trein: mensen delen ruimte, voorzieningen zoals keukens, tuin, ed, en hebben zo een sociale ̩n betaalbare plek.


Nu is het zo dat om te kunnen voortbestaan, er nieuwe financiering geregeld moet worden. De Nijmeegse verenigingen hebben bijna allemaal hetzelfde in hun statuten staan: bij afloop van de hypotheek moet er nieuwe financiering gevonden worden, die naar rato wordt uitbetaald aan de oud-leden die hebben meebetaald aan de aflossing van de hypotheek en de rente. De dan zittende en toekomstige leden betalen via hun maandelijkse contributie dan weer deze nieuwe lening af. En zo kan de vereniging voortbestaan.
Deze herfinanciering blijkt een probleem: banken willen hier niet aan meewerken, zelfs de duurzame banken zoals #Triodos en #ASN niet. Hiermee worden de verenigingen ernstig bedreigd in hun voortbestaan, en komen mogelijk honderden mensen op straat te staan.

Op woensdag 12 juni as gaan we met zoveel mogelijk mensen naar de politieke avond van de gemeente Nijmegen, met de vraag om steun voor deze betaalbare en sociale woonvorm – in onze sociale stad.
Er wordt dan ook een petitie aangeboden om mee te pleiten voor het voortbestaan; deze kun je hieronder tekenen.

https://petities.nl/petitions/steun-de-nijmeegse-woonverenigingen


Alvast bedankt voor je steun! 🙏 💛